"ΠΑΙΔΙΑ που μετακινούνται"
Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Έκδοση  (2019):  Unicef & Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη
Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη, έχει χρειαστεί να μετακινηθούν, να αφήσουν το σπίτι τους, τη γειτονιά τους, ίσως τη χώρα τους, πολλές φορές και την ήπειρό τους και να φύγουν για άλλους τόπους. 
Κι ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο ταξίδι ποτέ δεν γίνεται χωρίς σοβαρό, πολύ σοβαρό λόγο. Σίγουρα ένα ή περισσότερα "παιδιά που μετακινούνται" βρέθηκαν κάπου πολύ κοντά σου, πέρασαν από δίπλα σου στη διαδρομή, στάθηκαν ή σταμάτησαν το ταξίδι στη χώρα σου.

Μαζί με την Ίριδα, τον Kύκλο των Δικαιωμάτων του Παιδιού του συνηγόρου του πολίτη και τη Unicef, δημιουργήσαμε, όχι ακριβώς ένα βιβλίο, αλλά κάτι ανάμεσα σε βιβλίο, μπλοκ ζωγραφικής και τετράδιο δραστηριοτήτων. 
Θελήσαμε να βάλουμε τα παιδιά να αναλάβουν δράση, να μπουν με τις λέξεις που θα γράψουν, με τις γραμμές και τις ζωγραφιές που θα κληθούν να φτιάξουν στις σελίδες του βιβλίου, στη θέση ενός “παιδιού που μετακινείται”, να διατυπώσουν τα ίδια τις ερωτήσεις και να αναζητήσουν τις απαντήσεις. Θελήσαμε ένα παιδί να μπορεί μόνο του να εξερευνήσει τις σελίδες και περάσει δημιουργικά το χρόνο του ανακαλύπτοντας, αλλά και ένας δάσκαλος στην τάξη, να μπορεί από μια σελίδα μόνο να σχεδιάσει μια ολόκληρη δραστηριότητα.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε 
το βιβλίο στην τάξη σας 
δηλώστε ενδιαφέρον στο: 
cr@synigoros.gr
Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο από τον παρακάτω σύνδεσμο:
bit.ly/ΠαιδιάΠουΜετακινούνται
Θερμές ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, στη Θεώνη Κουφονικολάκου Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού, την Galit Wolfensohn Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας Μεταναστών & Προσφύγων της Unicef, τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, τις επιστήμονες του Κύκλου Δικαιωμάτων του παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη και την  Όλγα Σιώκου - Σιόβα, υπεύθυνη Επικοινωνιας της Ομάδας Ανταπόκρισης της UNICEF για το προσφυγικό.