Στη Σουηδία με τα “Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια”

Η ιστορία του Βάσα από τα "Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια" (εκδόσεις Ίκαρος) παρουσιάστηκε σε μια μοναδική εκδήλωση στο Vasamuseet στη Στοκχόλμη.
Το 2014, με την Μαρία Αγγελίδου, τον Χρήστο Κούρτογλου και τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορήσαμε τα “Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία” και τα “Καράβια που δέν φοβήθηκαν”.

Ένα χρόνο μετά, προσκεκλημένος της Διεθνούς Βιβλιοθήκης της Στοκχόλμης στην Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου, χάρη στην υπέροχη ξενάγηση στην πόλη από την Gizela Kovac Sladic επισκέφτηκα για πρώτη φορά το Μουσείο του Βάσα και ενθουσιασμένος υποσχέθηκα ότι στα επόμενα δύο βιβλία, θα γράψω και τη δική του ιστορία. 

Ότι κάποτε όμως θα είχα την τιμή να τη διαβάσω μέσα στο Μουσείο, δίπλα στο ίδιο το πλοίο, και να μου το έλεγαν δεν θα το πίστευα... Το Σάββατο 30/11 στη φιλόξενη αίθουσα του Vasamuseet στη Στοκχόλμη διαβάσαμε για αυτό το Καράβι που ταξίδεψε την περιέργεια, αφηγηθήκαμε ιστορίες από την ελληνική μυθολογία που ήταν κρυμμένες στη διακόσμησή του και γράψαμε τις δικές μας ιστορίες με τον πιο ναυτικό τρόπο: με σχοινιά και κόμπους!

Και όλα αυτά με την πιο υπέροχη παρέα:
Με παιδιά, δασκάλους, γονείς και συνοδούς των ελληνικών σχολείων (Hellenic School, Stockholm, Ελληνικό Σαββατιάτικο σχολείο Στοκχόλμης, Ελληνικό Σαββατιάτικο Σχολείο Linköping), Μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Τμήμα Στοκχόλμης, Μέλη του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων Στοκχόλμης και φίλους που ήρθαν ακόμη και από μακρινές πόλεις για να ακούσουμε και να γράψουμε μαζί ιστορίες θαλασσινές και να απολαύσουμε την ξενάγηση που ακολούθησε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και μας έδωσαν μεγάλη χαρά ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σουηδία Κος Ανδρέας Φρυγανάς, η Πρέσβειρα και Σύμβουλος Πρεσβείας Κα Δέσποινα Πούλου, ο Πρόξενος Κος Κώστας Σούλιος και η Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Κα Νίκη Ψυχάρη. Από την πλευρά του Μουσείου η Υπέυθυνη Προγραμμάτων Joanna Skarpsvärd και η curator Therese Gyllenram μάς έκαναν να νιώσουμε "σπίτι μας". Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Και το ταξίδι δεν τέλειωσε εδώ. Την Κυριακή ακολούθησε μια ακόμη πολύ ζεστή συνάντηση, με πολλά παραμύθια και χειροτεχνίες, με γλυκά και λιχουδιές αλλά και με μια θεατρική εισαγωγή σαν καλωσόρισμα από τους γονείς, στην Ελληνική Στέγη Στοκχόλμης!
Ένα τεράστιο ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη φροντίδα με την οποία αγκάλιασαν το ταξίδι αυτό, οφείλω στο Svenska Atheninstitutets Vänner, στο Λύκειο των Ελληνίδων Τμήμα Στοκχόλμης, στις Εκδόσεις Ίκαρος, την Μαριλένα, τον Νίκο, την Κατερίνα, τον Βασίλη, την Ευτυχία και προσωπικά στην Κα Christina von Arbin, μέλος του Συλλόγου των Φιλων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Σουηδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων και τον συγγραφέα Jan Henrik Swahn που μετέφρασε στα Σουηδικά την ιστορία του Vasa (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).

Ένας συγγραφέας από την Ελλάδα εμπνέεται από ένα σουηδικό ιστορικό πλοίο, γυρίζει στην Ελλάδα για να πει την ιστορία του στα παιδιά εδώ. Κι αυτή η ιστορία μεταφράζεται στα Σουηδικά και επιστρέφει να ακουστεί εκεί όπου ξεκίνησε. Δάνειο, ανταλλαγή, διάλογος ή -ακόμη καλύτερα, όπως αρμόζει σε ένα πλοίο- ταξίδι. 

Όπως είχε πει η A. Lindgren, "ό,τι υπέροχο συνέβη στον κόσμο, συνέβη πρώτα στη φαντασία κάποιου". Αυτό το ταξίδι στη Στοκχόλμη, συνέβη πρώτα στην φαντασία της Κας Μαργαρίτας Μέλμπεργκ την οποία και ευχαριστώ για όλα.
Previous
Συνέντευξη στη liFO
Next
Εξιχνιάζοντας Ηλεκτρονικά Εγκλήματα στην Καβάλα!

Write first comment

Email again: