O Ραφτάκος των Λέξεων (2012)
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο Ραφτάκος των Λέξεων πρωτοκυκλοφόρησε το 2012. Ήταν μια ιστορία που ζήτησε η Μαρία Αγγελίδου για την ολοκαίνουργια τότε σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο "Μικρές Καληνύχτες". Να αρχίζει με "Μια φορά και έναν καιρό", να τελειώνει με "ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα", να έχει έναν ήρωα εμπνευσμένο από παλιό κλασικό παραμύθι αλλά μέσα σε μια σύγχρονη, πρωτότυπη ιστορία και να διαβάζεται μέσα σε 10 λεπτά για να είναι πράγματι ένα μικρό αφήγημα για καληνύχτα. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχουν οι μικρές καληνύχτες. Μάγισσες, βασιλιάδες και δράκοι ήταν ήδη πιασμένοι από άλλες υπέροχες "καληνύχτες" κι έτσι γεννήθηκε ένας Ραφτάκος! 
Η πρώτη του παρουσίαση στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο έγινε σε συνεργασία με το Give the Kids μια συγκέντρωση ρούχων και ειδών για παιδιά! Και από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα δεκάδες αναγνώστριες και αναγνώστες, δημιουργοί και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν αυτή την ιστορία και μεταμόρφωσαν με το ταλέντο και την αγάπη τους, τις λέξεις αυτού του βιβλίου σε αξέχαστες εμπειρίες. Ο Ραφτάκος έγινε χειροτεχνία, κούκλα, γωνιά τάξης, έγινε αφορμή για προσφορά, μουσική παρουσίαση, ηχητικό βιβλίο, κουκλοθέατρο, συνόδευσε με την ιστορία του από σχολικές γιορτές ως δράσεις ΜΚΟ για το ρούχο και μεταφράστηκε για να ταξιδέψει με τα Βιβλία σε Ρόδες! 

Δύο μοναδικοί θίασοι, ο Μικρός Βορράς στη Θεσσαλονίκη και ο Μικρός Νότος στην Αθήνα ζωντάνεψαν τον Ραφτάκο στη σκηνή με δικές τους διασκευές, χαρακτήρες, μουσική και τραγούδια, με παραστάσεις που ταξίδεψαν και ακόμη ταξιδεύουν και μεταμορφώθηκαν πολλές φορές σε δράσεις προσφοράς. Αλλά και δεκάδες σχολεία και νηπιαγωγεία στην Ελλάδα και την Κύπρο τίμησαν τον Ραφτάκο επιλέγοντάς τον ως έμπνευση για τις σχολικές τους παραστάσεις! Σκανάρετε εδώ για να ανακαλύψετε περισσότερα για τις περιπέτειες αυτού του Ραφτάκου...